Αρμοδιότητα στη διανομή των προσφύγων ζητεί η Περιφέρεια Αττικής

Αρμοδιότητα στη διανομή των προσφύγων ζητεί η Περιφέρεια Αττικής
Τη δικαιοδοσία να παρέμβει η περιφέρεια Αττικής στο ζήτημα της μεταφοράς και διαμονής των προσφύγων ζήτησε από την Πολιτεία η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, μιλώντας την Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα τον ετήσιο απολογισμό δράσης της περιφέρειας.Η κ. Δούρου κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικά, ώστε «να καλυφθεί το υφιστάμενο νομικό κενό του καλλικρατικού πλαισίου με τις απαραίτητες ρυθμίσεις». «Νομοθετήστε ακόμη και σήμερα. Η περιφέρεια Αττικής μπορεί να μεταφέρει τους πρόσφυγες στα κατάλληλα σημεία, είναι έτοιμη να τους διαμοιράσει όπου πρέπει» δήλωσε.


Εκτίμησε ότι εάν η Πολιτεία ικανοποιήσει το αίτημα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «θα είναι η πρώτη ΠΝΠ που δεν θα εγείρει αντισυνταγματικές κορόνες». Εξέφρασε δε την ελπίδα «να υπάρξει η απαιτούμενη νομοθεσία έως την επόμενη Πέμπτη» που όρισε το μεταναστευτικό ως θέμα της συνεδρίασης του ΠΕΣΥ.
Η κ. Δούρου ανέτρεξε στον περασμένο Οκτώβρη όπου «με τραγική διορατικότητα», όπως επισήμανε, συζητήθηκε το προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και τότε «υπογραμμίσαμε το νομικό κενό και καταθέσαμε την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη μεταφορά των απαραίτητων πόρων από την κεντρική εξουσία προς την τοπική αυτοδιοίκηση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διογκούμενου προβλήματος» είπε.
Παράλληλα η περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους, συνέβαλε στη λειτουργία του χώρου υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα, στη προσωρινή τους φιλοξενία στο Γαλάτσι, στο Ελληνικό, στο Παλαιό Φάληρο και συνέδραμε στη διανομή τροφίμων και φαρμάκων.
Επίσης σε έκτακτη σύγκληση των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων την περασμένη Δευτέρα, υπήρξε συναντίληψη σε τρία ζητήματα: Στην ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων, στην πρόσληψη προσωπικού και στη διερεύνηση δυνατοτήτων συγκρότησης διαπαραταξιακής επιτροπής.
Κλείνοντας η κ. Δούρου σημείωσε ότι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχουν ήδη δρομολογηθεί πρωτοβουλίες και από την κεντρική εξουσία και από την αυτοδιοίκηση. «Η υλοποίησή τους αποτελεί πρόκληση ζωτικής σημασίας για όλους μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.»
Facebook Σχόλια
Categories: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

About Author