Αίτημα αλλαγής πολιτικής από το Πέραμα στο Ευρωκοινοβούλιο

boycoke

Στο Ευρωκοινοβούλιο βρέθηκαν  απεργοί της Coca Cola και μεταλεργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περαμάτος μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Βασιλάκη ανταποκρίτρια του Κόκκινου στις Βρυξέλλες

Τις αδικαιολόγητες απολύσεις, την απαξίωση του παραγωγικού τομέα στην Ελλάδα και την εξαθλίωση της εργατικής τάξης κατήγγειλαν σήμερα από τις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των απεργών της Coca Cola και των μεταλεργατών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περαμάτος, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες και της ίδιας της ΕΕ για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

«Οφείλουμε να στηρίξουμε τον αγώνα τους και να προβάλουμε τα προβλήματά τους με το σωστό τρόπο», σημείωσε η Κωνσταντίνα Κούνεβα σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε εντός του ευρωκοινοβουλίου μαζί με τους καλεσμένους της.

«Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ηταν η ατμομηχανή της ναυπηγικής βιομηχανικής οικονομίας και οδηγήθηκαν σε διάλυση τα τελευταία 15 χρόνια εξαιτίας μεθοδευμένων κινήσεων της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των γερμανικών ομίλων που ενεπλάκησαν», δήλωσε ο Βασίλης Τσιμπίδης, μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μεταφέροντας τις ζοφερές εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται όσοι από αυτούς απασχολούνται αυτή τη στιγμή στην ολοκλήρωση του έργου των υποβρυχίων:

«Αυτήν τη στιγμή υπολειτουργεί μετά από δύο χρόνια λουκέτου το ναυπηγείο με 35 % μείωση μισθών ακόμα και με ανασφάλιστη εργασία», εξήγησε ο ίδιος ενώ ο δημαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης έκανε λόγο για «95% ανεργία» στην περιοχή και «εκατοντάδες επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη» ως αποτέλεσμα του οικονομικού μαρασμού της ζώνης.

«Η πρωτοβουλία να έρθουμε στις Βρυξέλλες βοηθάει να φέρουμε το πρόβλημα στην ίδια την πηγή του, να πιέσουμε αυτή η πολιτική επιλογή να αλλάξει.  Θεωρουμε ότι η ΕΕ έχει ενα μεγάλο μερίδιο ευθύνης», επεσήμανε ο κ. Λαγουδάκης, ζητώντας «να αρθούν όλες οι ευρωπαϊκές οδηγίες που εμποδίζουν τα ναυπηγεια να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους».

Ο Λάζαρος Τσελεπής, πρόεδρος του σωματείου της Coca Cola στο Βόλο μίλησε από τη μεριά του για τα συνεχή λουκέτα σε εργοστάσια, που με πρόσχημα την κρίση αφήνουν χιλιάδες ανέργους. «Από το 2009 έχουν κλείσει έξι από τα εννιά εργοστάσια της Coca Cola, χωρίς διαβουλεύσεις, εφαρμόζοντας το δόγμα του σοκ, την ώρα που τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ανέρχονται στα 300 εκατ ευρώ σε περίοδο κρίσης», τόνισε ο κ. Τσελεπής, ενημερώνοντας για το μποϋκοτάζ που έχει επιλεχθεί ως μοχλός πίεσης μαζί με την απεργία για την επαναπρόσληψη των απολυμένων του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

Facebook Σχόλια
Categories: ΠΕΡΑΜΑ

About Author

Write a Comment

Only registered users can comment.